Bebeklerde göz nezlesi, alerjik nezle ya da bahar nezlesi olarak da bilinen bu rahatsızlık, süt çocuklarında oldukça sık görülür. Bu durum, özellikle bahar döneminde polenlere karşı gelişen alerjik tepkilerle ortaya çıkar. Mevsimsel olarak görüldüğünde, bu durum mevsimlik göz nezlesi olarak tanımlanır. Bebekler uyandığında kirpiklerinde yapışıklık, göz pınarlarında sarımsı bir akıntı varsa, göz nezlesinden şüphelenilebilir. Bu durumda doktorun önerdiği ilacın kullanılması ve bebeğin gözlerinin temiz tutulması önemlidir. Temizlik sırasında steril gazlı bezin kaynamış suyla ıslatılarak kullanılması uygun olur. Gözyaşı Kanalının Tıkalı Olması Göz nezlesi nedeniyle akan gözyaşı ve göz pınarında biriken sıvılar, bebekleri oldukça rahatsız eder. Bu durumda bebeğin göz pınarına hafif masaj uygulanması tavsiye edilir. Masajı temiz ellerle ve kısa tırnaklarla yapmak, bebeğin nazik cildine zarar vermemek için daha uygundur. Mevsimlik Göz Nezlesinin Belirtileri Bebeklerde genellikle dolu burun, burun ve gözlerde kaşıntı, burunda şeffaf bir akıntı, boğazda kaşıntı ve aksırık nöbetleri meydana gelir. Bu belirtiler çoğunlukla ot, polen gibi mevsimsel alerjik etkilerden kaynaklanır. Bahar göz nezlesi tedavi edilmediği takdirde, bebeklerde sinüzit, astım ve orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu yüzden bebeklerde sıkça görülebilen göz nezlesine karşı koruyucu tedbirler alınmalıdır. Korunma Yöntemleri Bebekler ek gıdalara başlamış olsa bile, 1-2 yaşına gelinceye kadar anne sütü almaları sağlanmalıdır. Çünkü anne sütü içindeki probiyotikler, bebeklerin bağışıklık sistemini destekleyerek onları enfeksiyonlardan korur. Bebeklerde göz nezlesi 3 günden fazla sürerse veya bu rahatsızlıkla birlikte ateş ya da öksürük bulunursa, mutlaka doktora gidilmelidir. Baharda polenlerin yaygın olduğu dönemde, bebeklerin bulunduğu ortamın pencereleri kapalı tutulmalıdır. Eğer bebeğinizi dışarıya çıkarıyorsanız, giysilerine dikkat etmeli, gözlük ve atkı kullanmaya çalışmalısınız. Sabahları polenler daha fazla olduğundan, bu saatlerde dışarı çıkmamak daha uygundur. Bebeğinizi arabaya bindiriyorsanız, aracın camının kapalı olmasına dikkat edin. Her gün bebeğinizin giydiği giysilere de önem vermelisiniz. Bebeğinizin giysilerini yıkadığınızda, bunları evin içinde kurutmaya dikkat etmelisiniz. Dışarıda nem oranı yüksek olursa, yine bebeğinizi dışarı çıkarmayın. Her gün saçlarını yıkayarak, bebeğinizin saçlarına yapışmış olan polenlerin temizlenmesine çalışmalısınız. Eğer evde evcil hayvan besliyorsanız, bu durumda evcil hayvanlarınızın bebeğinizin odasına girmesine izin vermeyin. Bunların dışında sigara dumanı, parfüm, boya kokusu, toz gibi alerjen etkenleri bebeklerinizden uzak tutmalısınız. Bu tedbirlere dikkat ederseniz bebeğinizin göz nezlesi daha hızlı iyileşecek ve korunmasına yardımcı olacaktır. |
Olcan Ay
23 Temmuz 2024 SalıBebeğimin göz pınarında sarımsı bir akıntı var ve kirpikleri yapışmış durumda. Bu göz nezlesi mi? Ne yapmamı önerirsiniz?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıOlcan Ay, bebeğinizin göz pınarında sarımsı bir akıntı ve kirpiklerinde yapışma olması, göz nezlesi (konjonktivit) belirtisi olabilir. Ancak kesin bir tanı koymak için bir doktora danışmanız en doğru adım olacaktır. Doktorunuz uygun görürse antibiyotikli göz damlası veya merhem önerebilir. Bebeğinizin gözlerini temiz tutmak için steril bir pamuk veya gazlı bezle, kaynatılıp soğutulmuş suyla nazikçe sıık sık temizleyebilirsiniz. Geçmiş olsun.