Bebek ve çocuklarda en sık rastlanan hastalıklardan biri olan nezle, özellikle kış aylarında daha yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle, özellikle bu dönemlerde bebeklere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 4 aylık bebekler gelişme çağında oldukları için nezle enfeksiyonuna daha çabuk maruz kalabilirler. Bebeklerin nezle tehlikesi ile karşı karşıya kalması, akciğerlerinin ve kulaklarının etkilenmesi nedeniyle ciddi hasarlara neden olabilir. Bu nedenle bebekler nezle olduklarında durum ciddiye alınmalıdır. Nezle Belirtileri ve TedavisiNezle, yetişkin kişilerde hafif atlatılabilir bir hastalık olmasına rağmen, 4 aylık bebeklerde huzursuzluk, ateş ve sıkıntılara neden olabilir. Bebeklerde nezle belirtileri ilk önce burun akıntısı ve burun tıkanıklığı olarak kendini gösterir. Ayrıca nezle olan bebeğin ateşi giderek yükselerek 38 dereceye kadar çıkabilir. Bu nedenle, bebeğe ılık bir duş aldırılarak hemen doktora başvurulmalıdır. Burun akıntısı önce açık ve şeffaf bir görünümde iken, nezlenin ileri safhalarında giderek koyulaşarak sarı ya da yeşil bir renk alabilir. Bu, nezlede normal bir durumdur. Bebek bu durumdayken nefes almakta zorlanır. Bu yüzden bebeğin burnu düzenli olarak burun aspiratörü ile temizlenmeli ve ılık su ile temizlenmiş bir bezle silinmelidir. Nezle Olan Bebeklerde Deniz Suyu KullanımıBu yaştaki bebekler genellikle doktorun tavsiyesi ile tuzlu damlalar kullanmalıdır. Bebeklere tok karnına tuzlu damlalardan birkaç damla buruna damlatıldıktan sonra, damlanın burundan akmasını engellemek için bebek hafif yatay pozisyonda tutulmalıdır. Bebekler bu dönemde çok hassas olduklarından dolayı, buruna damlatılan damlalar kesinlikle kimyasal ürün içerikli maddeler içermemelidir. 4 aylık bebeklerde nezle oldukça sıkıntılı geçer. Bu nedenle ilk 48 saat çok önemlidir. Bu zaman diliminde bebeklerin ateşi 38 dereceye kadar çıktığında hemen üzeri değiştirilip ince kıyafetler giydirilmeli ve su ile temas ettirilmelidir. Aynı zamanda ateş düşürücü vermek gerekebilir, ancak bu dönemde bebeklere ateş düşürücü vermek sakıncalı olabileceğinden doktor kontrolünde verilmesi gerekir. 4 Aylık Bebek Nezle Olunca Anne Sütünün ÖnemiBu dönemde bebekler nezle olduklarında onlara en iyi gelecek olan ilaç anne sütüdür. Anne sütündeki besin değeri ve koruyucu özelliği sayesinde bebek her türlü tehlikeden korunur, vücut direnci artar ve bebeğin bağışıklık sistemi güçlenir. Bu da bebeğin kendini daha çabuk toparlamasını sağlar. Aynı zamanda, bebeğin su içmesi de vücudundaki toksinleri terleme yoluyla atmasını sağlar. |
Dört ay önce bir kız çocuğu babası oldum ve eşimde kızımıza bakmak için işinden ayrıldı. Dün evse temizlik yaparken en pencerelerini açıp havalandırmış ve bu arada da kızımız hasta olmuş. Akşam yüksek ateşle hastaneye götürdük ve üşütmüş. 4 aylık bebek nezle olursa ne yapmak lazım nasıl bir tedavi uygulanabilir?
Cevap yazBahar Hanım,
Öncelikle geçmiş olsun. Yeni doğan bebekler oldukça hassas oldukları için nezle gibi durumlar sıkça yaşanabilir. Nezle olan bir bebek için öncelikle doktorunuza danışmanız en doğrusu olacaktır. Ancak genel olarak yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:
1. Doktor Tavsiyesi: Bebeklerde ilaç kullanımı çok hassas bir konu olduğu için mutlaka doktorunuzun önerdiği ilaçları ve tedavi yöntemlerini uygulayın.
2. Burun Temizliği: Bebeklerin burunları tıkanabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde burun aspiratörü ve serum fizyolojik kullanarak burun temizliği yapabilirsiniz.
3. Nemli Ortam: Odanın havasını nemli tutmak bebeğinizin rahat nefes almasını sağlar. Bu amaçla bir buhar makinesi kullanabilirsiniz.
4. Bol Sıvı: Bebeğinizin yeterli sıvı almasını sağlamak için sık sık emzirin.
5. Dinlenme: Bebeğinizin bol bol dinlenmesini sağlayın.
Unutmayın, bebeğinizin durumunu yakından takip edin ve herhangi bir kötüleşme durumunda hemen doktorunuza başvurun.
Tekrar geçmiş olsun dileklerimle.