{ "title": "Saman Nezlesi", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/saman-nezlesi.gif", "date": "20.01.2024 10:02:16", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Saman Nezlesi, Hapşırma atakları ile başlayan devamında burun kaşıntısı, genizde ve damakta hafiften başlayan gıdıklanma ve kaşıntı, burun da tıkanıklığa ve akıntısına sebep olan, ağaç, çimen ve yabani ot polenleri gibi alerjenlerin sebep olduğu alerjik saman nezlesine, mevsimsel alerjik rinit (Saman nezlesi) de denir. Bu saman nezlesi bazı mevsimlerde ortaya çıkarken bazen de yıl boyunca devam eden alerjik bir hastalıktır. Saman nezlesi aynı zamanda toz akarları, hamam böceği dışkıları, küf, evcil hayvanlar gibi ev içi alerjenler sebebiyle yıl boyunca da görülebilir. Bu türe de sürügen (Perennial) alerjik rinit denir. Bazı durumlarda iki alerji çeşidi aynı zamanda görülebilir. Her yıl çok sayıda kişi alerjik saman nezlesine yakalanmaktadır. Bu hastalık tehlikeli olmamasına rağmen kişinin günlük aktivitesini etkiler ve yaşam kalitesini düşürdüğü için, iş ve okul hayatını da etkileyen bir rahatsızlıktır. Saman nezlesi, havayla solunan alerjenlerin, boğaz, burun ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyondur. Saman nezlesinin iki çeşidi vardır. Bir alerjik olan, bir de alerjik olmayan 2 türü vardır.

Saman nezlesinin alerjik olmayan türüne daha az rastlanır. Bu saman nezlesi, üst solunum yollarında burun mukozasının uyarıcılarla uyarılması sonucunda belirtilerle ortaya çıkan bir nezledir. Mevsimsel olarak alerjik saman nezlelerin de uyku hali, iş performansında düşüş ve azalma saman nezlesine eşlik edebilir. Alerjik saman nezlesi rahatsızlığı yaşayan kişiler, parfüm, sigara dumanı, kuru ya da soğuk hava gibi tahriş edici etkenlere karşı daha duyarlı olabilir. Saman nezlesi, sinüzit, astım, kulak ve uyku problemlerini de tetikleyebilirler. Bu hastalık, hassas olan kişileri, alerjisi bulunmayan kişileri çok daha fazla rahatsız edebilir. Hatta bazı ağır alerji durumlarında astım hastalığı da oluşabilir.

Alerjik Saman Nezlesi Tanısı: Alerjik saman nezlesi tanısını koyarken detaylı hastalık öyküsü en önemli etkenlerden bir tanesidir. Sonrasında enfeksiyon veya yapısal bozukluk olup olmadığını anlamak için ilgili organlarda yapılan fiziksel muayene, rahatsızlığın düzeyi ve türü hakkında bilgi verir. Bazı durumlarda ise burun içinde soluk renk, şeffaf salgı artışı ve ödem görülmesi, hasta kişinin şikâyetlerini dinlemeden teşhis koymayı sağlar. Boğaz da ise farenjit ve geniz akıntısı görülebilir.

Alerjik saman nezlesi tanısı için en çok uygulanan test, deri testidir. Fakat hasta kişinin, deri testi yapılırken çalışılmayan bir alerjene alerjisi var ise bu test çok da etkili olmayacak, negatif sonuç alınacaktır. Bunun yanında bazı alerjenler, ciltte tepki vermeleri bile solunum yollarında tepkiye sebep olur. Ayrıca bu testlerin dışında, kanda spesifik lgE'ye bakılarak, alerjinin ne olduğu hakkında teşhis konulabilir.

Alerjik Saman Nezlesi Tedavisi: Alerjik saman nezlesi tedavisinde 3 ana yöntem vardır.

" } ] }