{ "title": "Kronik Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/kronik-nezle-4284.jpg", "date": "21.01.2024 14:14:05", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Kronik nezle, hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir, sıklıkla göz, burun ve damak kaşıntısı eşlik etmektedir. Ülkemizde görülme oranı çocuklarda %5-37, olgunlarda %10-30 arasında değişmektedir. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilirse de ilk belirtiler genellikle çocuk yaştaki kişilerde ve genç olgun çağda ortaya çıkar. Kişilerde diğer kronik nezle hastalıkların (Astım, egzama, oral alerji sendromu) görülme oranı daha fazladır. Örneğin hastaların üçte birinde astım gelişebilmektedir.

Kronik nezle belirtileri nelerdir?

Kronik nezleli hastalar, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık ve burun kaşıntısı yakınmaları ile başvururlar. Ayrıca geniz akıntısı, öksürük, halsiz olma, koku almada güçlük olabilir. Çoğu hastalarda damak ve kulak içinde kaşıntı görülebilmektedir. Beraberinde kronik nezle konjunktivit de varsa gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşıntı eşlik edebilir. Devamlı ağız solunumuna bağlı yüksek damak ve diş bozuklukları oluşabilmektedir. Kronik nezle şikâyetler çift taraflıdır, tek taraflı veya yeşil/sarı renkli burun akıntısı olması kronik nezle ile uyumlu değildir. Tedavi edilmeyen hastalarda rahat nefes alamama sebebiyle uyku bozuklukları görülebilir. Çocuklarda sınav başarısızlığı ve özgüvende azalma, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu olabilir. Olgunlarda depresyon, iş üretkenliğinde azalma, akademik performansta, anksiyete ve bunların sonucunda da hayat kalitesinde kalitesinde düşme görülebilir.

Kronik nezle nasıl teşhis edilir?

Kronik nezle tanısında en önemli husus hastanın hikayesidir. Nelerin tetiklediği ve hangi ortaya çıktığı tanıyı koymada yardımcı olacaktır. Fiziksel muayenede burun iç yüzeyi soluk ve “konka” adı verilen yumuşak dokular şişiktir. Kan veya deriden uygulanan alerji testleri ile sebep olan kronik nezle ajan ortaya çıkarılabilir. Deri testleri alerjiyi teşhis etme de öncelikle tercih edilmektedir. Radyolojik görüntüleme araştırmaları normal şartlarda istenen bir tetkik değildir, tedavinin başarısız olduğu veya kronik nezle dışında bir hastalık düşünüldüğü zaman yapılmayabilir.

Kronik nezle tedavisi nasıl yapılır?

Kronik nezlenin tedavisinde bulguları tetikleyen alerjenlerden sakınma ve ilaç tedavisi gereklidir. Birçok hastanın yakınmaları bu şekilde kontrol altına alınabilir. En sık kullanılan ilaçlar, kronik nezlenin etkisinini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreyleridir. Spreyler içerisinde bulunan kortizon sadece burun bölgesine uygulandığın için yan etkisi çok azdır. Burun yıkama gibi tedaviye yardımcı tedbirler de yararı vardır.

İlaç tedavisi beraberinde etkinliği kanıtlanmış diğer bir tedavi kronik nezle ile aşı tedavisidir. Kronik nezle tedavi yöntemi bu uygulama için uygun koşulları ve kronik nezle olan bireylerde, kişiye özel olarak belirlendi için mutlaka alerji uzmanlarınca yapılması gerekir. Kronik nezle yakınmalarının düzelmesini sağlayan allerjen çoğu hastalarda astım gelişimini de önleyebilir. Kronik nezleden korunmada daha ayrıntılı bilgi için hastalar izlemlerini yapan doktora danışabilir.

" } ] }