{ "title": "Geçmeyen Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/gecmeyen-nezle-3615.jpg", "date": "20.01.2024 00:36:32", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Geçmeyen nezle, Vücudumuzun en önemli organlarından birisi olan burun, havanın vücuda giriş yeridir. Burun havadaki mikropları ve tozları vücuda girmesini içerisinde bulunan kılcal tüylerle engellemektedir. Nezleye sebep olan virüs genellikle burun ve soluk borusuna yerleşir. Solunum yoluyla burun mukozasına yerleşen virüs 3 günün sonunda burun tıkanmasına neden olur. Vücut bu virüse karşı tepkisini gösterdiğinde hapşırma, burun akıntısı ile vücut ateşi de yükselir. Nezle soğuk algınlığına bağlı bulaşıcı bir hastalıktır. Genelde ani sıcaklık değişiklikleri, mevsimler geçişinde ortaya çıkar. Bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Geçmeyen nezle birçok hastalığında habercisi olabilir. Bir tür boğaz kanseri olan (Nazofaringeal) teşhisi zor olmasından dolayı, boğazda meydana gelen tümör hücreleri geç fark edilmektedir. Burun akması, öksürük ve nezlenin bir türlü geçmemesi veya vücut direnci iyi olan pek nezleye yakalanmayan kişinin art ardına nezle olması bu şüpheyi uyandırmaktadır. Geçmeyen nezle olan kişi mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Geçmeyen nezle, bakteri ve virüslerin vücuda yerleşmesiyle zatürre (Pnömoni), akut sinüs iltihabi (Sinüzit), orta kulak iltihabı ve bronşit gibi hastalıklara yol açar.

Bakteri Nezlesi

Streptokok, stafilokok ve pnömokok gibi bakterilerin burun boşluğuna yerleşmesiyle, burun dokularının savunma mekanizmasının zayıfladığı anda burun mukozasında çoğalır. Bakterilerin çoğalmasıyla burna verilen tahribat bakteri nezlesine neden olur. Bakteri nezlesinde, burun akıntısı koyu ve irinli olur. Burun mukozası şişer ve yoğun bir salgı üretir. Uzun süreli bu nezlede iltihabın sinüslere ve yakın bölgelere yayılır. Ciddi komplikasyonlara neden olur.

Vazomotor Nezle

Genelde polenler ve vücudun bazı maddelere karşı duyarlı olması neticesinde ortaya çıkan alerjik maddelerin burun mukozası ile birleşmesi antijen antikor tepkisine yol açar. Bu durum histamin benzeri maddeleri hücrelerden açığa çıkartır. Bu olaya bağlı olarak vücutta hapşırma ve burun akıntısı ortaya çıkar. Yalancı alerjik nezle olarak da bilinen vazomotor kökenli bu nezle, sinir sistemine bağlı denge bozuklukları, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozukluklarına yol açar.

Alerjik Nezle

Alerjik nezle burun mukozasında, kaşınma, aksırık, şişme, kızarma gibi belirtileri olan bir hastalıktır. Solunum yollarıyla geçtiği gibi, yiyecek ve içecek yolu ile de geçer. Alerjik nezle hastayı çok rahatsız eder. Alerjik nezlenin, saman nezlesi diye adlandırılan ve kısa suren bir nezle olduğu gibi uzun suren hiç geçmeyen kronik biçimleri de vardır. Uzun sureli durumda kan damarlarında genişlemeye yol açar.
" } ] }