{ "title": "Gebelikte Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/gebelikte-nezle.gif", "date": "21.01.2024 01:59:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte nezle, nezle halk arasında soğuk algınlığı olarak bilinen üst solunum yolu hastalığıdır. Nezle ve soğuk algınlığı aslında aynı tür hastalık olmasa da birbiri ile çok benzer özellikler taşır. Nezle tek başına rinovirüslere bağlı olarak gelişen bir üst solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığında olduğu gibi nezlede de burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kızarıklık, boğazda yanma hissi, halsizlik, balgam, baş ağrısı ve öksürük gibi şikâyetler oluşur. Oluşan şikâyetler hafif olarak seyreder. Hastayı yatağa mahkûm edecek şiddette şikâyetler oluşmaz. Ortaya çıkan şikâyetler yaklaşık 1 hafta kadar sürer ve daha sonra ortadan kaybolur. Üst solunum yolu hastalığı olan nezle gebelik dönemine zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle gebelerin çoğunun maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Gebelikte hastayı yatağa bağlayacak şiddette halsizliğe neden olabilir. Ancak genellikle ayakta atlatılan bir rahatsızlıktır.

Gebelikte Nezle Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nezle ya da diğer soğuk algınlığı hastalıkları için spesifik bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Rahatsızlık virüslere bağlı olarak gelişir. Antibiyotik tedavisinin virüsler üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Antibiyotik tedavisi bakteriler nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarda etkilidir. Dolayısı ile nezle gibi hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Gereksiz olarak kullanılacak antibiyotik hastalığa fayda sağlamayacağı gibi başka yan etkilere neden olabilir.

Gebelikte nezle tedavisi için bol sıvı tüketimi, istirahat, vitamin desteği, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak kullanılacak vitaminler bile doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır. Gebelikte ayrıca gebeliğe zarar vermeyen burun spreyleri, burun tıkanıklığını gideren ilaçlar ve öksürük ilaçları ekstra olarak kullanılabilir.

Gebelikte Nezleden Korunmak İçin Nelere Yapılmalıdır?

Nezleye yol açan viral enfeksiyon insanlar arasında damlacık yolu ile bulaşır. Yani nezle olan bir hastanın yanında bulunmak, al ile temas etmek gibi nedenlerden dolayı hastalık bulaşır. Dolayısı ile gebe kişiler kalabalık ortamlarda bulunmamaya dikkat etmelidir. Eğer kalabalık bir ortama girilmişse eller sık sık sabunlanarak yıkanmalıdır. Stresten uzak kalmak, uyku düzeni, bol sıvı tüketimi, vitamin ağırlıklı beslenme vücutta bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek nezle ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Gebelikte gripten korunabilmek için de grip aşısı yapılabilir. Ancak nezle için geliştirilmiş bir aşı bulunmamaktadır.

Gebelikte Nezle Gebeliğe ve Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelik döneminde oluşan nezleye eşlik eden zatürre gibi ciddi solunum yolu hastalıkları mevcut değilse nezle gebeliğe ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Bolca dinlenerek ve yukarıdaki önerilere uyularak ortaya çıkan nezle 1-2 hafta içinde kendiliğinden ortadan kaybolur.
" } ] }