{ "title": "Çocuklarda Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/cocuklarda-nezle.gif", "date": "21.01.2024 05:10:16", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Çocuklarda nezle, soğuk algınlığı, üşütme gibi isimlerle anılan viral bir enfeksiyon olan nezle, genellikle mevsimlerde virüslerin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kış mevsimi geldiğinde, anne ve babalar çocuklarını sıkı giydirerek nezleden korumak isterler. Fakat nezle ile üşütme arasında bağlantı bulunmamaktadır. Çocukların nezleden korunması için, soğuk algınlığı bulunan kişilerden uzak tutulması gerekir. Özellikle küçük yaştaki çocukları koruyabilmek için, odanın havalandırılması, kalabalık ortamlardan kaçınma ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Daha büyük yaştaki çocuklarda hafif geçebilecek belirtiler, küçük yaştakileri daha fazla etkileyebilir. Hapşırma ve öksürük gibi etkenlerle yayılan damlacıklar sayesinde bulaşan nezle, çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı ve halsizlik gibi etkiler yapar. Viral bir enfeksiyon olduğundan, antibiyotiklerde bunda etkisiz kalmaktadır. Burada uygulanacak tedavide rahatsızlığın belirtilerinin şiddetini azaltmaya yönelik önlemler alınır.

Çocuklarda özellikle ayakların ıslak kalması gibi etkenler vücut direncini düşüreceğinden, enfeksiyon nedeni olabilir. Nezle çocuklarda daha ağır etkilere neden olabilir. Bu nedenle büyükler tarafından korunmaları gerekir. Özellikle beslenmede sorun yaşayanların, nefes alıp vermekte zorlananların mutlaka doktora götürülmesi tavsiye edilir. Nezle rhinovirüs türünden olan bir virüsün hastanın burun mukozasına girmesiyle etkili olmaya başlar. Hastada burun tıkanır, hapşırma olur, burun tıkanıklığı gelişir, halsizlik ve hafif ateş görülmeye başlar. Eğer zamanında önlem alınmazsa, daha ciddi sorunlar gelişmeye başlar.

Çocuklarda nezle kulak iltihabına dönüşebilir

Çocuklardaki nezle iyi tedavi edilmezse, gereken önlemler alınmazsa, orta kulak iltihabına, bronşit ya da sinüzit gelişebilir. Bu nedenle çocuklarda nezle olduğu zaman burun açıcı sprey ya da damla kullanımı, gerektiğinde ağrı kesici ilaçların alımına dikkat edilmelidir. Özellikle burun tıkanıklığı olduğunda, çocuklar beslenmeyi ret edeceğinden, vücutları daha dirençsiz kalabilir. Burun tıkanıklığı için fizyolojik serum, steril tuzlu su damlatılabilir. İlaç kullanımında mutlaka doktora danışılması gerekir. Kış aylarında ortamın kurumaması için ve çocukların boğaz tahrişinin önlenmesi amacıyla ortamda buhar makinesi kullanılmalı ya da kalorifere ıslak bez konulmalıdır. Ortamın nemlendirilmesi çocukların boğazlarını rahatlatacaktır.

Çocuklarda nezle sırasında ağız kuruması olursa, doktora götürülmelidir

Çocuklarda nezlenin belirli sürede iyileşme belirtisi göstermemesi, halsizliğinin giderek artması, ağzının kuruması gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde, mutlaka doktora götürülmelidir. Yaşça büyük olan çocuklarda genellikle ateş görülebilir. Fakat nezlenin başlangıcında ateş düşmeye başlar, daha çok burun akıntısı gibi etkiler daha baskın olur. Bazı durumlarda virüslerin etkisiyle zayıflayan vücutta ikincil enfeksiyonlar oluşmaya başlayabilir. Nezlenin süresi uzar, sulu burun akıntısı sarı yeşil renkte olur, öksürükle birlikte iştahsızlık görülmeye başlayabilir. Bunlar oluştuğunda orta kulak enfeksiyonu, zatürre, bronşit gibi rahatsızlıklar etkili olmaya başlar. Bu rahatsızlıkların tedavisinde antibiyotik kullanılması gerekir. Çocuklarda ateş, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtiler olduğunda, bunun nezle ya da grip olması genellikle tam olarak anlaşılamaz. Bu nedenle doktora gidilerek, gereken tanının konması ve tedavinin yapılması gerekir.
" } ] }