{ "title": "Çocuklarda Göz Nezlesi", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/cocuklarda-goz-nezlesi.gif", "date": "20.01.2024 06:53:10", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Çocuklarda Göz Nezlesi, Göz akının ve göz kapağının içini kaplayan ince bir zar olan konjunktivit de oluşan bir enfeksiyondur. Göz nezlesine virüsler ve bakteriler sebep olur. Göze kaçan kum, toz, polen gibi parçacıklar gözü rahatsız eder ve gözün yanmasına, sulanmasına neden olur. Göz nezlesine bakteriler neden olmuş ise göz kapaklarında çapaklanma meydana gelir. Göz nezlesine virüs ve bakteriler sebep olduğu için kişiden kişiye kolaylıkla geçer. Bu durum çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Çünkü okul çağındaki ve diğer yaş gruplarındaki çocuklarda temizliğe dikkat edilmemesi, öz bakım konusunda yeterli düzeyde olunmaması göz nezlesi oluşumunu etkiler.

Göz Nezlesinin Belirtileri Nelerdir?

Gözlerde kum varmış hissi, sulanma, yanma, batma, kızarıklık ve ağrı hissedilir. Uyku esnasında gözlerden beyaz ve sarı renkte akıntı gelmesi, gözlerde aşırı çapaklanma olması bakteriyel enfeksiyon olmasına bağlıdır. Gözlerde kaşıntı olması virüsün sebep olduğu enfeksiyon belirtisidir. Ayrıca göz nezlesi çocukta her yıl aynı zamanda olursa alerjik olma ihtimalide oldukça yüksektir. Çocuğun gözlerinde ağrı varsa, ışıkta ağrıyor ve gözlerini kısıyorsa veya görünüşünde ani bir değişim oluyorsa bunlar göz nezlesinin belirtileri olup, doktora başvurulması gerekmektedir.

Göz Nezlesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz nezlesi genellikle kendiliğinden geçer fakat çocuklar temizliğe çok fazla dikkat etmedikleri için kendiliğinden geçmesi mümkün olmayabilir. Bu durumlarda doktora başvurulmalı ve doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Göz nezlesi bakteri kaynaklıysa antibiyotik ilaveli merhem veya damla göz nezlesinin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Ayrıca göz çevresine her dokunuşta çocuğa ellerini yıkaması gerektiği söylenmelidir ve elleri yıkatılmalıdır. Hasta olan çocuk dışında dokunan kişilerde hastalığın bulaşmasını engellemek için ellerini yıkamalıdırlar. Çocuğun havlusu, yastığı, genel olarak kişisel eşyaları ayrılmalıdır. Kâğıt havlu ya da sık sık temiz havlu kullanarak göz nezlesinin diğer göze veya başka kişilere bulaşması engellenmelidir. Göz nezlesi geçene kadar çocuğun yastık kılıfı her gün değiştirilmeli ve temiz, dezenfekte olmuş yastık kılıfı takılmalıdır. Göz nezlesi olan göze parmakla dokunulmamalı, göz sulandığı zaman kâğıt mendille gözü siliniz. Kâğıt mendili tek sefer kullanıp atılmalı, aynı göze tekrar sürülmemelidir. Enfeksiyonu olan çocuğun gözüne günde 3-4 defa olacak şekilde birkaç dakika boyunca ılık suyla ıslatılmış bir bezle ılık kompres uygulayınız. Bu çocuğun ağrılarını, yanmasını hafifletir ve kirpiklerde oluşan çapakların parçalanmasına yardımcı olur. Göz damlasını damlatırken damlanın aparatını göze değdirmeden damlatılmalı, göze değdiğinde aparatı temizlemeden tekrar göz damlası kullanılmamalıdır. Göz herhangi bir şekilde kapatılmamalıdır. Kızarıklığın artması durumunda tekrar doktora başvurulmalıdır.
" } ] }