{ "title": "Bebeklerde Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/bebeklerde-nezle.gif", "date": "21.01.2024 14:29:11", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Nezle, kış aylarında öksürme ve burun akıntısı şikâyetleri kendini göstermeye başladığı anda akla ilk gelen hastalıktır ve bu yollarla kişiden kişiye bulaşan nezle, hasta olan kişinin aksırıp, öksürmesi sonucunda mikroplu su damlacıkların havaya karışmasıyla, diğer kişilere solunum yoluyla geçiyor. Kısa bir zaman içinde de akciğerlere yerleşerek, ağır hastalıklara neden olabiliyor.

Bebeklerde Nezle, bebekler arasında en sık rastlanan hastalıklardan bir tanesidir. Çoğunlukla burun akıntısı ile kendini gösterir ve grip ile de çoğu kez karıştırılır. Nezle ve gribin belirtileri birbirlerine benzemektedir fakat neden olan etkenleri birbirlerinden farklıdır. Nezle üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk borusunda ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. Akciğerlerin ya da kulakların bu durumdan etkilenme riskinin yüksek olduğundan bebeklerde görülen nezle daha ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Nezle hafife alınan bir hastalık olmasına rağmen, özellikle bebeklerde sıkıntılara ve huzursuzluğa neden olur. Bu sorunların en büyük nedeni, bebeklerin burunları temizlenmemesi ve ağızdan nefes alırken zorlanmalarıdır. Bebeklerde nezlenin ilk belirtileri, genellikle burun akıntısı veya burun tıkanıklığı olarak görülerek, ilk başta saydam olan daha sonra koyulaşıp yeşil ya da sarı bir renk halini alan burun salgısıyla anlaşılır. Bir başka belirtileri ise 37.5 civarında aniden kendini gösteren hafif ateş, öksürme, hapşırma, iştahsızlık, uykuya dalmada zorlanma, huzursuzluk ve sancıdır.

Bebek eğer burun tıkanıklığı yüzünden iştahsızlık sorunu yaşıyorsa, plastik bir burun aspiratörü ile burun güzelce temizlenmelidir. Burnu temizlenen bebek rahatça tekrar nefes alarak, beslenmeye devam edecektir. Bu işlemi yemek öncesi ve uykudan öncesi yapılması daha iyi olacaktır. Bunun yanında uyku öncesinde bebeğe banyo yaptırmak burun tıkanıklığının azalmasına ve bebeğin rahatlayarak sancısız bir şekilde uyumasını sağlar. Burun aspiratörü yöntemi bebeğin ilk 6 ayında fayda gösterir. Bebek büyüdükçe bu tekniğin kullanılmasına engel olmaya çalışacaktır. Bebeğin burun salgısı oldukça yoğun bir şekilde akıyor ise doktora danışılmalı ve doktor tavsiyesi ile tuzlu damlalarla bu yoğunluğun azalması sağlanabilir. Sabun ve temiz suyla güzelce yıkanıp, durulanan bir damlalıkla beslenmeye başlamadan 15-20 dakika önce, her iki burun deliğine de tuzlu damlalardan ikişer kere damlatılmalıdır. İçerisinde tıbbi ilaç barındıran burun damlaları bebeklerde hiçbir şekilde kullanılmamalıdır.

Nezleye iyi gelen en etkili şey bebeğin salgılarının sulandırılması ve ateş var ise ateşin düşürülmesidir. Salgıların sulandırılması için su, en iyi ilaçtır. Bütün viral rahatsızlıklarda olduğu gibi nezlede de ilk 48 saat içerisinde bebekte yüksek ateş görülebilir. Bu süreçte bebek ince giydirilmeli ve ılık bir banyo yaptırılarak ateş düşürülmeye çalışılmalıdır. Bebek çok huzursuzlanıyor ve 38 derecenin üzerine çıktıysa ateş düşürücü ilaç verilebilir fakat 2 aydan küçük olan bebeklerde ateş, önemli bir hastalığın belirtisi olabileceğinden ateş düşürücü vermekten sakınılmalı ve mutlaka Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Doktorun önerdiği dozda ve sıklıkta ateş düşürücüler kullanılması daha uygundur.

Bebeğini emziren anneler, emzirme sıklığını arttırabilirler, çünkü bebeklik döneminde anne sütü bebeği hastalardan koruyan en büyük kalkandır. Anne sütünde hastalıklara karşı savaşan antikor üretir. Bebekte burun akıntısı ve öksürük görülüyorsa bol bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Eğer bebek ek gıdalara başladıysa, sulandırılmış elma suyu ya da bitkisel çaylar verilmesi uygundur. Nemli ortam öksürüğe de iyi geldiğinden, bebeğin bulunduğu ortam buhar makinesi ile nemlendirilmelidir. Burun akıntısının dışarı daha kolay çıkması için bebek yatarken başı hafifçe yükseltilmelidir.
" } ] }