{ "title": "Alerjik Nezleye Ne İyi Gelir", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/alerjik-nezleye-ne-iyi-gelir-3861.jpg", "date": "20.01.2024 00:16:14", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Alerjik nezleye ne iyi gelir, diğer adıyla saman nezlesi olarak bilinen ve çok sayıda insanı etkileyen bir hastalıktır. Alerjik rinit (Alerjik nezle) burun içini kaplayan mukozanın alerji nedeni ile iltihaplanması olayıdır. Özellikle alerjiye eğilimi olanlarda daha çok görülmektedir. Alerjik rinit genelde ömür boyu sürmekte ancak yaş ilerledikçe şiddetinde azalma görülmektedir. Alerjiye en sık neden olan etmenler ise rüzgârın etkisi ile havada uçuşan polenlerdir. Bu sorunun kendiliğinden geçme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmak daha hafif geçirmenizi sağlayabilir. Alerjik rinit toplumumuzda yaklaşık her 5 kişiden birinde görülmektedir. Alerjik rinitin mevsimsel rinit ve tüm yıl süren rinit olmak üzere 2 çeşidi bulunmaktadır. Alerjik nezleye sebep olan birçok etken vardır. Bunlardan bazıları; Küf, hayvan tüyü, ev tozu, ev tozu akarları ve en sık rastlanan polen ve ağaçlarıdır. Mevsimsel rinite genelde ağaç polenleri neden olurken, tüm yıl süren rinite hamam böcekleri ve ev tozu akarların sebep olduğu bilinmektedir. Peki sürekli burun tıkanıklığı yapan, gözlerde sulanma ve kaşıntıya neden olan, aksırma, öksürme ve boğaz ağrısı yapan, koku ve tat alma duyularında azalmaya neden olan, yorgunluk, bitkinlik, uykusuzluk, algılamada güçlük yaratan, kimi zaman baş ağrısı ve hırıltılı solunum ile de kendini gösteren alerjik nezleye (Alerjik rinit) ne iyi gelir? İşte sorumuzun hem bitkisel hem de tıbbi yöntemlerle tedavisi.

Alerjik nezlenin tedavisi nasıl yapılır?

Alerjik nezlenin tedavisi hastanın günlük yaşamını etkileyen nedenlerin giderilmesine yöneliktir ve uygulanan bu tedavi ile hastalık ortadan kaldırılmaz sadece şikâyetler giderilir. Tedavide çeşitli burun tıkanıklığını giderici spreyler ve antihistaminik denilen ilaç gurubu kullanılır. Kullanılan bu ilaçlar Uzman hekim tarafından ve alerjinin şiddetine göre tespit edilerek verilmektedir. Alerjiye neden olan etmenlerden uzak durmak tedavi sürecini hızlandırarak hastanın daha çabuk iyileşme göstermesini sağlar.

Evdealerjik nezlenin tedavisi nasıl yapılır?

Evde yapılabilecek ve alerjik nezleye iyi gelen uygulamalarda vardır. Mesela evde hazırlanan tuzlu su ile burnu yıkamak bu belirtileri azaltabilmektedir. Buhar yapmak ve buharı solumak burun kanallarının temizlemesinde oldukça etkilidir ve rahatlama sağlar. Buhar yapılacak su içerisine nane, okaliptüs, çay ağacı, biberiye yağı gibi uçucu yağlardan birkaç damla eklerseniz burun kanallarınız daha kolay açılacaktır. Doğal bir antihistamin olan zencefili de çay şeklinde tüketip, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük gibi şikâyetlerinizin azalmasını sağlayabilirsiniz ya da pişirdiğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Yine zerdeçal da içeriğindeki bileşenler sayesinde tıkanıklık, hapşırma ve öksürük gibi alerji belirtilerine iyi gelmektedir. Yine her derde deva olan doğal antibiyotik, antibakteriyel, antihistaminik, antiviral ve bağışıklığı güçlendirici etkileri bulunan sarımsağı unutmamak gerekir. Çiğ tüketmek her zaman daha etkilidir, ancak kokusundan dolayı çiğ tüketemiyor iseniz mutlaka yemeklerinizde kullanmalısınız. Her iki şekilde de oldukça faydalıdır ve yine birçok alanda kullanılan elma sirkesi alerjik rinit için oldukça etkili bir ilaçtır. Alerji belirtilerinde iyileşme sağladığı gibi bağışıklık sistemi için de oldukça faydalıdır.
" } ] }