{ "title": "Akut Nazofarenjit Nezle", "image": "https://www.nezle.gen.tr/images/akut-nazofarenjit-nezle-623.jpg", "date": "19.01.2024 23:26:42", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Akut nazofarenjit nezle, rhinovirüsler adı verilen bir virüsün sebep olduğu ve yaklaşık 1 hafta ile 10 gün sürdükten sonra kendi kendine iyileşebilen bir enfeksiyon çeşididir. Burunda akıntı ve ateş oluşturur. Rhinovirüsler solunum ve hava yoluyla geçerler ve burun mukozasına yapışırlar. Bağışıklık sistemi hemen harekete geçerek virüsü vücuttan atabilmek için çalışmaya başlar. Bağışıklık sistemi bu virüsü vücuttan atmaya çalışırken burunda sürekli akıntı, hapşırma ve ateşlenme gibi durumlar ortaya çıkar. Virüsün vücuttan uzaklaştırılması ile belirtilerde kendiliğinden kaybolur. Genelde grip ve nezle aynı rahatsızlık gibi algılanır. Nezle virüs ile bağlantılı olup çok ağır bir tablo oluşturmaz ama grip aniden başlayıp vücudu bir anda çökerten daha ağır bir durumdur. Genelde ikisinde de antibiyotik kullanılmaz iyi bir dinlenme ve beslenme düzeni en etkili tedavi şeklidir.

Akut nazofarenjit nezle belirtileri nelerdir?

Nezlenin ilk belirtisi boğazda gıdıklanmaya benzer şekilde bir his ve sürekli hapşırma ile kendini gösteriıcr. Burunda nefes alıp vermeyi engelleyecek şekilde tıkanma ve buna bağlı olarak da burun akıntısının oluşmasıdır. Özellikle gece yatınca kuru öksürük daha da artar. Çok fazla yüksek olmayan ateşlenme durumları ve yemek yemekte zorlanacak kadar iştah kaybı söz konusudur ve genel durumda huzursuzluk gözlenir.

Akut nazofarenjit nezle tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide en etkili durum bolca sıvı gıdaların tüketilmesi özellikle su alımına çok dikkat edilmelidir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan ve virüs içerdiğinden insanlarla temas kurulmamalıdır ve hasta kişinin bulunduğu oda sık sık havalandırılmalıdır. Hapşırma durumlarında virüsün dağılmaması için mutlaka kâğıt mendil kullanılmalı ve her seferinde temiz bir mendil ile değişim yapılmalıdır. Giyinme vücudun sıcaklığını koruyacak şekilde olmalıdır. Eğer sigara içicisi iseniz bu sürede sigaradan uzak durmanız tedavinin ve iyileşmenin hızlı olması açısından çok önemlidir ve sigara içilmeyen ortamlarda istirahat edilmelidir. Burunda tıkanıklık oluşacağından dolayı nefes alıp vermeyi kolaylaştırmak için burun açıcı okyanus suyu gibi spreyler kullanılabilir. Ateş durumu var ise ateş düşürücülerden faydalanılabilir. Fakat eğer ateş sürekli 38.5 derece ve üzerinde düşmeksizin devam ediyor ise nefeste ciddi anlamda daralma varsa, sürekli sarı ve yeşil renkte balgam çıkarılıyor ise ve hastalık 14 gün süresi geçmesine rağmen hala devam ediyorsa vakit kaybetmeden Uzman bir hekimle derhal görüşülmesi gerekir.
" } ] }